Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Konyhai trükkök

Eltekintve attól, hogy a kókuszolaj mint alapvető étolaj, kiváló a főzés során, ezzel az anyaggal sütni is nagyszerűen lehet. A kókuszolajat kétféleképpen lehet használni a sütés során: egyrészt egy tapadásmentes anyagot készíteni a sütemények alá, másrészt mint alapanyag a sütéshet.

Kókuszolaj, a tapadásmentes termék

Az összes tapadásmentes olajat le lehet és kell is lecserélni kókuszolajra. Az ok pedig az, hogy általában a más típusú olajok igen magasan feldolgozottak és számos más egészségtelen anyagot tartalmaznak, a kókuszolaj ezzel szemben hőálló és teljesen természetes.

Általában úgy a legjobb vele dolgozni, ha használat előtt nagyon vékony rétegben bekenjük a serpenyő vagy tepsi oldalát, mielőtt abban bármit is sütnénk. A szükséges mennyiség persze attól függően változhat, hogy éppen miről is van szó. Általában a receptek jelzik, hogy mennyire olajozott tepsire vagy serpenyőre van szükség.

Ha még több biztosítékra van szükségünk arra, hogy megbizonyosodjunk, hogy a péksütemények nem fognak hozzáragadni a tepsihez a sütés alatt, akkor érdemes a lisztes módszerrel próbálkoznunk: miután kókuszolajjal kikentük az edényt, akkor egy evőkanál kókuszlisztet tapasszunk ebbe úgy, hogy a liszt az egész felületet bevonja. A felesleges kókuszlisztet szórjuk le, majd folytassuk a sütést a szokásos módon. Ezt a módszert leggyakrabban a tészta alapú receptek esetében érdemes használni, amelyek nagyon hajlamosak letapadni a sütőfelületre.

kokusz15.jpeg

A kókuszolaj természetesen édes anyag, ami számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik: rendszeres fogyasztásának köszönhetően megszabadulhatunk a felesleges testsúlytól, elkerülhetjük a fertőzéseket, de még az anyagcserénket is rendbehozhatjuk. A kókuszolajat előszeretettel használják főzéshez és sütéshez is, központi összetevője sok ételnek, a trópusi konyhák sűrűn használják a kókuszolajat jellegzetes fogásaik elkészítéséhez. Persze néhány ember számára a kókuszolaj önmagában nem édes: a süteményekhez, desszertekhez ennél édesebb anyagra van szükségünk. Azonban ha úgy érezzük, hogy a kókuszolajnak nem megfelelő az aromája, akkor számos módon édesebbé tehetjük azt. Vagyis a kókuszolajjal nemcsak a főételeket tudjuk elkészíteni, hanem bármilyen süteményt, desszertet, édességet is.

De hogyan is lehet édesíteni természetes módon a kókuszolajat?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyszerűen lehet a kókuszolajhoz természetes édesítőszereket keverni, mivel jól elegyednek ezek az olajjal. Ehhez azonban érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

1. lépés

Nagyon óvatosan melegítsük fel a kókuszolajat egy mikrohullámú sütőben. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg, mert így nem tudunk vele dolgozni. Mikrohullámú sütő helyett a tűzhelyen is fel lehet olvasztani a kókuszolajat.

2. lépés

Adjunk mandulatejet a felolvasztott kókuszolajhoz. Mivel a kókuszolaj folyékony, így könnyebben fel tud venni más anyagokat. A mandulatejnek köszönhetően a kókuszolaj még édesebb és krémesebb lesz.

3. lépés

A keverékbe szórjuk bele a cukrot. Minél többet adunk hozzá, a kókusz annál édesebb lesz. Azonban ne feledjük, hogy a több cukor több kalóriát is jelent.

4. lépés

Ezt a kész keveréket már nyugodtan belekeverhetjük a süteményekbe. Az új kókuszolajos mix elég édes ahhoz, hogy brownie-t, kekszeket és egyéb desszerteket készítsünk el vele.

A kókuszolajat számos módon fel lehet használni, legyen szó akár egy reggeli pirítósról vagy palacsintáról, péksüteményekről vagy kenyérről. A bébiételekben is jól mutat a kókuszolaj… Általában elmondható, hogy a kókuszolaj krémesebbé, gazdagabbá teszi az ételeket, így remekül lehet használni a főzéshez. Ez a legegészségesebb növényi alapú zsiradék, ami szobahőmérsékleten szilárd marad, de a tenyerünk melegével már könnyedén fel lehet melegíteni és folyékonnyá lehet tenni. A kókuszolajnak kellemes, édes és zamatos íze van, ami csak kis mértékben módosítja az ételeink ízét, viszont a fogásokat meglehetősen pozitív irányba viszi el.

De azt hallottam, hogy a kókuszolaj magas a telített zsírban. Nem rossz ez nekem?

Van egy fontos dolog, amit meg kell értenünk a telített zsírokkal kapcsolatban: nem minden típusa viselkedik ugyanúgy a szervezetben. Egy friss tanulmány megvizsgálta a kókuszolaj zsírsavjainak transzformációit, így kiderült, hogy a kókuszolaj telített zsírsavjai emelik a HDL vagy jó koleszterinszintet, ami egy csomó jó dologhoz tartozik a szervezetben. Ráadásul a kókuszolajban nagyon koncentráltan van jelen a laurinsav, ami antimikróbás, vírusellenes tulajdonságokkal bír, ezenfelül gyorsítja az anyagcserét, és segít a bőrnek is a tisztulásban. Bár magas telített zsírokat tartalmaz, a kókuszolaj nem veszélyes az egészségünkre, csupán arra kel figyelni, hogy mindig tiszta és organikus kókuszolajat vásároljunk, mert így el lehet kerülni a trnasz-zsírokat, ami viszont a hidrogénezett kókuszolajban már jelen van.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1612497933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása