Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Kókuszolaj összehasonlítás egy olajokkal

A kókuszolajat bármilyen olyan receptben fel lehet használni, ami vajat igényel zsiradékként. Természetesen fontos tudni, hogy egyes esetekben, különösen a sütés során, az eredmény nem pontosan ugyanaz lesz. De mindaddig, amíg tudjuk, hogy mire számíthatunk, nem fog semmilyen meglepetés sem érni minket.

A kókuszolajjal történő sütés

A kókuszolajjal készült sütemények, amelyekben a vajat helyettesítettük a kókuszolajjal, teljesen normálisak lesznek, de fontos tudni azt, hogy kicsit ropogósabbá válhatnak. Ennek oka, hogy míg a vajnak 16-17%-a víz, addig a kókuszolaj tisztán, 100%-ban zsírból áll. A kevesebb nedvesség pedig ropogósabb, keményebb süteményt eredményez.

paleo52.jpg

A receptek, amelyek olvasztott vajat igényelnek, mint például a pékáruk, a kenyerek, a muffinok és az egyéb sütemények, szintén elkészíthetőek kókuszolajjal. Annyiról kell csak meggyőződnünk, hogy a kókuszolajat ilyen esetekben folyékony formában használjuk fel az adott édesség elkészítéséhez. Ez nem túl nehéz feladat, hiszen a kókuszolaj olvadási hőmérséklete alacsonyabb, mint a vajé, a kókuszolaj ugyanis már 25-30 fokon simán megolvad. Ne feledjük azonban, hogy a kókuszolaj nem kezd el habzani a serpenyőben, pontosan azért, mert míg a vaj 16-17%-a víz, addig a kókuszolajban nincsen víz, az 100%-ban zsiradékból áll össze.

Amikor megpróbálunk lefogyni, akkor a zsír, így a kókuszzsír is, egy kibírhatatlanul nehéz szónak tűnhet. A fogyás során nagyon fontos, hogy a teljes zsírbevitelt az ellenőrzésünk alatt tartsuk, azonban fontos tudni, hogy néhány magas kalóriatartalmú zsírfajta mégis elengedhetetlen a szervezet számára, mivel fontos és szükséges annak megfelelő működéséhez. Azonban fontos, hogy úgy válasszunk zsírokat, hogy azok hozzájáruljanak az egészséges fogyáshoz. Ha ilyen szempontból tekintünk rájuk, akkor a kókuszolaj és az olívaolaj is jó hatással van a fogyás beindítására. Mindegyiknek megvannak a maga előnye, de tudni kell, hogy egyik sem csodaszer.

Olívaolaj

Az olívaolaj nagyon sok konyhában megjelenik gazdag, jellegzetes ízének köszönhetően, illetve amiatt, mert a legtöbb kutatásból az derül ki, hogy egy igazán egészséges zsírról van szó. Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll össze, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, így csökkentik a szívbetegségek kockázatát is. Az olívaolaj segíthet szabályozni a vércukorszintet is, állítja Dr. Donald Hensrud, a MayoClinic kutatóorvosa. Tehát ha zsírokat fogyasztunk, akkor az olívaolaj sokkal egészségesebb választásnak bizonyulhat, mint általában a vaj vagy a transzzsírok, amelyek a feldolgozott élelmiszerekben igen nagy számban vannak jelen.

A trópusi olajok, mint például a pálmaolaj és a kókuszolaj növényekből származnak, azonban nagyon különböző táplálkozási profiluk van ezeknek a növényi alapú zsíroknak. A pálmaolajat a pálmafák húsából és magjából nyerik ki, amelyekből évente 47 millió tonna pálmaolaj lesz. Ezzel szemben a kókuszolaj a kókuszdió fehér húsának, a koprának a kivonata. Eltérően más olajoktól a trópusi olajok félig szilárdak szobahőmérsékleten, éppen emiatt nagyszerűen lehet őket a vaj, a margarin és egyéb zsiradékok helyett felhasználni.

Kalória

Mint minden zsírnak a pálmaolajnak és a kókuszolajnak is magas az energiatartalma. Egy evőkanál pálmaolaj 120 kalóriát tartalmaz, míg a kókuszolaj 117 kalóriát. Mindkét típusú olajban 13,6 gramm zsír található evőkanalanként és egyikben sincs fehérje vagy szénhidrát.

Zsírtartalom

A trópusi olajokban a telített zsírok mennyisége rendkívül magas. A NYU Langone Medical Center úgy becsüli, hogy a kókuszolaj több, mint 90%-ban tartalmaz telített zsírokat, míg a pálmaolajban a telített és telítetlen zsírok aránya nagyjából 1:1. Az American Heart Association azt ajánlja, hogy minimalizáljuk a telített zsírok fogyasztását a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében, azonban fontos tisztázni, hogy a kókuszolaj zsírsavjai nincsenek rossz hatással sem a koleszterinszintre, sem a szív- és érrendszerre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1212497637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása