Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Kókuszolaj előnyei

Tévhit lenne, hogy a kókuszolaj rossz az egészségünkre. Az emberek a világ minden tájáról megtapasztalják, hogy a kókuszolajnak rengeteg egészségügyi előnye van. Ez valójában az egyik legegészségesebb olaj, amit fogyasztani tudunk. Íme néhány érv amellett, hogy miért is érdemes használnunk a kókuszolajat mint a hagyományos étolajunk egy egészséges alternatívája.

A kókuszolaj nem növeli a zsírtömeg mennyiségét a szervezetben

Ellentétben sok más olajjal, mint például a szójaolaj vagy a kukoricaolaj, a kókuszolajtól nem fogsz elhízni. A kókuszolaj ugyanis közepes szénláncú triglicerideket tartalmaz (MTC), amelyek a szervezet számára üzemanyagként szolgálnak, így képesek a szervezetben beindítani a zsírégetést. A legtöbb más főző- és sütőolajok általában hosszú szénláncú zsírsavakból épülnek fel (LTC), amelyekről bizonyították, hogy alkalmasak a zsír tárolására. Mivel a kókuszolajban ezek helyett van jelen a közepes szénláncú zsírsavcsoport, ezért az könnyebben felszívódik a szervezetben és gyorsabban alakul át energiává.

kokusz54.jpeg

Az emberek a trópusokon a kókuszolajra támaszkodnak, étrendjükben már hosszú évszázada jelen van ez a fontos alapanyag. Minden nap nagy mennyiségben fogyasztják el a kókuszolajat, és ahelyett, hogy egyre kövérebbé váltak volna, az évszázadok alatt megőrizték egészségüket, soványságukat és frissességüket, szép bőrüket is. Amikor mi a modern olajainkat kókuszolajra cseréljük, akkor tulajdonképpen el kezdünk harcolni az elhízással és az egészségügyi problémákkal szemben, amelyek modern korunkban egyre komolyabb problémákká válnak.

1. A kókuszolaj a bőrre kenve természetes hidratálóként viselkedik.

2. A kókuszolajat szappan formájában is be lehet szerezni, ami nemcsak puhává teszi a bőrt, de úgy is működik, mint egy dezodor.

3. A kókuszolajjal nagyszerűen el lehet távolítani a sminket is.

4. Helyileg használva segít a gombás fertőzések leküzdésében.

5. Kedvesünket is megmasszírozhatjuk kókuszolajjal, ha felmelegítjük ezt az anyagot kicsit.

6. A tengerparti kirándulásokon a kókuszolaj kiváló fényvédőként működik.

7. A kókuszolajat fel lehet használni borotvahab helyett is, így a szőrtelenítést is csak ritkábban kell elvégezni.

8. Ha kókuszolajat dörzsölünk a szánkra, akkor megakadályozhatjuk, hogy azt kifújja a szél és, hogy kirepedjen.

9. Tegyünk egy kevés kókuszolajat a reggeli turmixba, mert ez jót tesz az ízületeinknek.

10. A háziállatok számára is hasznos, tehát etessünk velük is rendszeresen.

11. A vágások, égések vagy varratok gyorsabban gyógyulnak, ha kókuszolajjal kenjük őket.

A bio, hidegen sajtolt, szűz kókuszolajnak nagy előnye, hogy nem dolgozzák fel túlságosan, így a tápanyagai nem vesznek ki az egyes termékekből. Ez a típus tartalmazza az összes közepes szánláncú trigliceridet, amik energiává és nem zsírpárnává alakulnak át. A feldolgozás során a szervezetben ketonok szabadulnak fel, amik fokozzák az anyagcsere működését. Több kutatás igazolta azt is, hogy a kókuszolaj segítségével hatékonyan lehet csökkenteni az Alzheimer-kór megelőzésében és leküzdésében. De hogyan is élvezhetjük ki igazán a kókuszolaj előnyeit?

1. Adjunk egy evőkanál kókuszolajat a reggeli gabonapehelyhez vagy a kedvenc smoothie-nkhoz, hogy a kókuszolaj ízét közvetlenül megérezzük.

2. A kókuszolaj remek sportital az egészségtudatos atléták körében, akik keményen dolgoznak. A kókuszvíz nagyon hidratáló, valamint képes megelőzni az izomgörcsöket is.

3. A kókuszolaj nem bomlik le még a magas hő hatására sem, így kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is.

4. Szeretnénk a popcorn hagyományos ízét visszakapni? Akkor érdemes kókuszolajba átforgatni a kipattogtatott kukoricát.

5. A joghurtot és a desszerteket feldobhatjuk kókuszreszelékkel.

6. A gluténmentes termékekben a lisztet is lehet helyettesíteni kókuszliszttel vagy kókuszreszelékkel.

7. A hónalj stiftek biztonságosabb változatát is elkészíthetjük kókuszolajból. Olvasszunk meg egy kevés kókuszolajat, majd keverjük össze szódabikarbónával és kukoricakeményítővel.

8. A magas minőségű kókuszolaj kiváló testápolóként vagy hidratálóként is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8512497791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása