Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Hajápolásban is segít

Történelem

A polinéz kultúra a kókuszolajat a haj és a fejbőr ápolására is használták már évszázadok óta. A hagyományos módszerek kultúránként és a haj típusától különböznek, de a kókuszolaj kiválóan alkalmas a haj állapotának javítására, a korpásodás kezelésére, a fejbőr egészségének javítására és a haj gubancainak kioldására. A modern tudomány is igazolta, hogy a kókuszolaj természetes úton képes kezelni és gyógyítani a száraz és a sérült hajat.

Funkció

A kókuszolaj gazdag zsírsavakban és ellentétben sok más olajjal képes behatolni a haj tengelyébe. Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a kókuszolaj csökkenti a protein veszteséget mind az egészséges, mint a sérült hajban. A kókuszolaj csökkenti a fésülés okozta károkat és a töredezéseket is meg lehet előzni rendszeres használatával.

hajapolas-ricinus.jpg

Típusok

A kókuszolajat ma már számos hajápolóban és balzsamban megtaláljuk, de tiszta finomítatlan formában is megvásárolhatjuk, ami olcsóbb és hatékonyabb is. A finomítatlan, szűz kókuszolajhoz már mindegyik bioboltban hozzájuthatunk. A kókuszolaj szobahőmérsékleten egy sűrű, fehér, szilárd anyag, 77 fokon válik folyékonnyá.

A kókuszolaj szerkezete

A kókuszolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel igen gazdag rostban és különféle tápanyagokban, de ezenfelül az olajban számos olyan anyag is jelen van, aminek köszönhetően figyelemre méltó élelmiszerforrássá és gyógyhatású készítménnyé vált. Minden bizonnyal a hírnevét közepes szénláncú zsírsavjainak köszönheti, amik teljesen másképpen hasznosulnak a szervezetben, mint más zsírsavak. E zsíroknak köszönhetően válthatott a kókuszolaj a legegészségesebb olajjá a világon, annak ellenére, hogy igen nagy százalékban tartalmaz telített zsírokat. Azonban az orvostudomány megállapította, hogy ezek a zsírok nincsenek káros hatással a szervezetre, sőt igen hatékonyan képesek fiatalítani és regenerálni a sejteket. Éppen ezért a kókuszolaj fogyasztása rendszeresen ajánlott, mivel nagyon fontos egészségügyi előnyei vannak minden embertípusra nézve.

A kókuszolaj hidratálja és erősíti a hajat. Ez az anyag fokozza a haj növekedését, csökkenti a töredezettséget. Ahhoz, hogy a hajunkat kókuszolajjal ápolhassuk, érdemes vízzel egy kicsit hígítani, hogy dolgozhassunk vele. Válasszunk hidegen sajtolt, feldolgozatlan, extra szűz olívaolajat és ezzel végezzük el a kezelést hetente egyszer, hogy a legtöbbet kihozhassuk a hajunkból.

1. lépés

Töltsünk meg spray-s palackot meleg vízzel. Fújjuk be a haj tövét ezzel a meleg vízzel, hogy a tövek jól átpuhuljanak. Ezáltal tompítjuk a haj keménységét és még hatékonyabban használhatjuk a kókuszolajat.

2. lépés

Tegyünk fél csésze olajat egy pohárba és adjunk hozzá egy teáskanál vizet. Öntsük a keveréket a kezünkbe és masszírozzuk az olajat bele a hajunkba. Kezdjük a hajvégeknél és haladjunk felfelé. Érdemes a hajgyökereket és a fejbőrt kihagyni, hogy elkerüljük a zsíros hatást.

3. lépés

Halmozzuk a hajat a fejtetőre. Egy műanyag zacskót húzzunk a hajra vagy tekerjük körbe műanyag fóliával. Ezt a művelet elősegíti az olaj felszívódását. Hagyjuk az olajat a hajon legalább harminc percen át.

4. lépés

Vegyük le a műanyag csomagolást és lépjünk be a zuhany alá. Öblítsük ki a felesleges olajat a hajból forró vízzel, majd mossuk meg a hajat a szokásos módon.

5. lépés

Keverjünk össze egy csésze meleg vizet és két evőkanál kókuszolajat egy szórófejes flakonban. Rázzuk össze és fújjuk a keveréket a hajra az extra kondicionálás érdekében.

A kókuszolaj nedvességet, fényt és életerőt adhat a száraz hajnak. A kókuszolaj egy természetes gyógymódja a klímaberendezések és a környezeti hatások által kiszárított hajnak. Képes nemcsak a száraz, hanem a göndör, még az afro-amerikai hajat is hatékonyan ápolni. Bőségesen alkalmazva a kókuszolaj egy intenzív kondicionálóként működik, de akár a zselé helyett is alkalmazható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr3412497689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása