Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Telített vagy telítetlen?

Ma a telítetlen zsírsavak korát éljük. Hódít az extra szűz olívaolaj, a hidegen sajtolt lenmagolaj és társaik. A modern gasztronómia is ezeket az olajokat részesíti előnyben a telített zsírsavakkal szemben. De mi az igazság: tényleg a telítetlen zsírsavak az egészségesek, a telítettek pedig a károsak?

A zsírok és olajok egyaránt lipidek, melyeket zsírsavak építenek fel. A zsírsavak pedig szénből, hidrogénből és oxigén atomokból állnak. Ezek a zsírsavak egy szénláncból és a lánc végén levő karboxilcsoportból (-COOH) tevődnek össze. Telített zsírsavról akkor beszélünk, ha a szénatomok elektronjaikkal maximális számú hidrogén atomhoz kapcsolódnak, vagyis a szénatomok között nem alakul ki kettős kötés. A telítetlen zsírsavak esetében pedig egy vagy több kettőskötés jön létre két szénatom között, mivel kevesebb hidrogén atomot tartalmaz, mint szénatomot.

És most jön a csattanó! Azt hisszük, hogy a telített zsírsavak felelnek a szív- és az érrendszeri megbetegedésekért, pedig valójában ez egy tévhit. Ugyanis a telített zsírsavak szerkezete nagyon stabil, így hő hatására nem bomlanak fel olyan könnyen, mint a telítetlen zsírsavak szénláncai. Ha pedig egy szénlánc felbomlik, annak komoly következményei lehetnek.

Ha a telítetlen zsírsavak oxigénnel, hővel vagy fénnyel érintkeznek szerkezetük igen könnyen felbomlik, ezért nagyon könnyen tudnak szabadgyököket előállítani. (A szabadgyökök olyan molekulák, melyek elvesztették egy elektronjukat, így egy páratlan elektronnal rendelkeznek. Ezért törekszenek folyamatosan arra, hogy szerezzenek egy elektront egy közeli molekuláról. Ez pedig egy láncreakciót indít be…) A szabadgyökök pedig számos degeneratív megbetegedést idézhetnek elő, mivel a módosult molekulák megtámadhatják a test egészséges sejtjeit: szétszakítják a sejtfalat, károsíthatják a sejtmagot és a DNS-t is. A folyamat eredményezhet sejtmutációt és halált is.

A telített zsírok hatalmas előnye a telítetlen zsírokkal szemben többek között az, hogy mivel nincs szénatomjaik között kettős kötés, nem hajlamosak az oxidációra, így szabadgyököt sem képeznek. Vagyis itt az ideje, hogy leszámoljunk a tévhittel, mely szerint a telítetlen zsírsavval tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, a telített pedig csak árthat nekünk. Hiszen épp fordítva van!

Ezen a blogon bemutatunk egy olyan alternatívát, a kókuszolajat, mely nagy százalékban tartalmaz telített zsírsavakat, így ez egy olyan lehetőség lehet, mellyel valóban megőrizhetjük az egészségünket.

Napjaink népszerű terméke, a chia mag, nagymértékben tartalmaz esszenciális zsírsavat 

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr253160535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása