Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Kókuszolaj tárolásáról

Bár az összes gyümölcsről, zöldségről és természetes alapanyagról azt mondják, hogy egészségesek, a tudomány felfedte, hogy ezek közül a kókuszolaj különösen nagyszerű tulajdonságokkal bír. A kókuszolaj egy olyan alapanyag, amit több száz célra fel lehet használni az otthonokban. A legjobban akkor járunk, ha nagy mennyiségben vásárolunk belőle, mivel így többféle célra is fel lehet használni.

haj-ricinus.jpg

A tömbösítve vásárolt kókuszolaj előnyei

1. főzési célokra alkalmas: a legtöbb ember nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a kókuszolaj kiváló és egészséges alternatíva a zsiradék használatára. Még az olívaolajnál is jobb választás, mivel nem oxidálódik a melegítés hatására.

2. jó hatással van az egészségre: a kókuszolaj számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Érdemes tehát minden esete vagy reggel elfogyasztani belőle egy evőkanállal, hogy az energiaszintünk fokozódhasson.

3. jót tesz a bőrnek: a kókuszolajat krémként is fel lehet használni, ami a bőrt puhává, simává és rugalmassá teszi. A kókuszolaj vitaminjai és zsírsavjai előnyöket nyújtanak a bőr és a haj számára.

4. regenerálja a repedezett bőrt: a kókuszolaj koncentráltan tartalmaz A-vitamint, így segíti a bőrsejtek megújulását.

5. sminkeltávolító: mivel nem károsítja a bőrt, ezért rendkívül gyengéd és hidratáló sminkeltávolítóként is lehet használni.

6. hajkondicionáló

7. tetűírtó.

8. tapadásmentesítésre is fel lehet használni: ha kókuszolajjal átkenjük a vas edényeket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ételek nem fognak letapadni.

9. fogyás: a kókuszolajjal gyors és hatékony súlyvesztés érhető el, mivel felgyorsítja az anyagcserét.

10. csökkenti a reumás panaszokat

11. rovarriasztóként is kiváló.

Ha nagyon jó minőségű kókuszolajra vágyunk, akkor érdemes olyat vásárolni, aminek nagy a mérete, de nincs rajta repedés. Fontos, hogy mindig csak olyan kókuszdiót vegyünk meg, ami se nem nedves, se nem penészes a felülete. A vásárlás előtt érdemes felrázni is  kókuszt, meg kell ugyanis lötyögtetni kicsit, hogy érezzük, hogy elegendő folyadék van-e benne, illetve, hogy a hangja teljes-e. Felbontás után a kókusz húsát el kell választani a kemény héjtól és a sötét bőrt is le lehet tépni róla, ha szükséges.

A friss, bontatlan kókuszdió szobahőmérsékleten legfeljebb négy hónapig tartható el, attól függően, hogy mennyire volt friss, amikor már megvásároltuk. A reszelt kókusz egy jól lezárt tartályba kell helyezni vagy műanyag zacskóba és a hűtőszekrényben akár négy napig is eltartható, fagyasztva pedig fél éven át.

A felbontatlan konzerv kókusz szobahőmérsékleten legfeljebb 18 hónapig tárolható. A csomagolt kókuszdió a műanyag zacskóban fél évig őrzi meg a minőségét.

A csomagolt konzerv kókuszt a felbontás után le kell hűteni és gyorsan felhasználni, mert 5-7 nap alatt teljesen kiszárad. Ezenfelül tisztában kell lenni azzal is, hogy a kókusz magas olajtartalommal bír, éppen ezért gyorsan avas lesz, ha nem tárolják azt a megfelelő körülmények között.

Ha a kókuszreszelék kiszáradna, akkor érdemes tejben áztatni 30 percig, hogy megszívja magát, mielőtt használni kezdenénk.

A kókuszliszt a szárított és megőrölt kókusz húsából készül és ma már a legtöbb élelmiszer-áruházban és bioboltban megtalálható. Számos egészségügyi előnyének köszönhetően, illetve a kókuszliszt könnyű és légies textúrájának hála a kókuszliszt ma már a hagyományos üzletekben is jelen van, mivel sokan használják fel ezt az anyagot különféle receptekben. Használjuk a kókuszlisztet, ha alacsonyabb szénhidráttartalmú, de magasabb rosttartalmú gluténmentes süteményeket szeretnénk létrehozni, ugyanis a kókuszliszt kiváló gluténmentes alternatívája a búzalisztnek.

Glutén- és búzamentes

A kókuszliszt gluténmentes alternatívája a búzalisztnek. A glutén egy olyan fehérje, amely megtalálható a búzában, az árpában és a rozsban, tehát a hagyományos kenyerek és péksütemények teli vannak gluténnal, annak ellenére, hogy egyre több ember érzékeny a glutén fehérjére. A kókuszliszt azonban lehetővé teszi, hogy elkészítsük a kedvenc kekszünket, palacsintánkat vagy süteményünket anélkül, hogy a búza fogyasztásából származó súlyos mellékhatásokkal is számolnunk kellene. A kókuszliszt persze eltérő módon viselkedik, mint a hagyományos lisztek, például több vizet vesznek fel, ezért érdemes kísérletezgetni a kedvenc receptjeinkkel, hogy az összetevők arányát megfelelően állíthassuk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6212497623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása