Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Hogyan fogyhatok a kókuszolajjal?

kardio.jpgLehetséges lenne, hogy miközben olajat/zsírt fogyasztok, egyben fogyok is? Megszabadulhatok a zsírpárnáimtól úgy, hogy telített zsírsavakat viszek be a szervezetembe? Igen! Ez valóban lehetséges. A kókuszolaj rendszeres fogyasztásával elérhetjük az álomalakot és a felesleges kilókat igen könnyen magunk mögött hagyhatjuk. Mégis hogyan valósítható meg mindez?

A közepesen hosszú szénláncokban rejlik a titok. Ezeknek a zsírsavaknak a megemésztése nagyon megterhelő a szervezetünk számára, így nagyon hosszú ideig is tart a feldolgozásuk. Ebből fakadóan egy étkezés után tovább érezzük magunkat jóllakottnak, ritkábban éhezünk meg, így kevesebb táplálékot veszünk magunkhoz.

A közepese hosszúságú szénláncból álló zsírsavak közvetlenül a bélből szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy nem zsírpárnává alakulnak, hanem egyenesen az izmokba kerül és  energiává válik. Nem hízunk tőle, csak nagyobb lesz a teljesítőképességünk. Ugye, nem rossz? Ilyen szempontból nagyon hasonlítanak a szénhidrátokhoz, hiszen azonnali energiaforrásként szolgálnak, de a szénhidrátokkal ellentétben nem okoznak kiugróan magas vércukor-emelkedést. (Az Angol Nemzeti Rögbicsapat hivatalos fogyasztószere szintén a kókuszolaj!)

A kókuszolaj egy grammja pedig sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más olajok. Általában más olajoknál grammonként 9 kcal-val kell számolnunk, ez a kókuszolajnál mindössze 0,9 kcal/gramm. Így többet ehetünk, mégis kevesebb kalóriával kell számolnunk.

A közepes szénláncú zsírsavak azzal is hozzájárulnak a súlycsökkenéshez, hogy fokozzák a pajzsmirigy működését, így gyorsítják az anyagcserét. Ennek köszönhetően a szervezetünk gyorsabban felhasználja az energiát, aminek következtében zsírpárnáink mérete jelentős csökkenésnek indul. (Ahhoz, hogy anyagcserénk ily módon felgyorsuljon mindössze napi 1-2 kanál kókuszolaj fogyasztása is elegendő.)

Érdekesnek hat, hogy a kókuszolaj e jótékony hatását Amerikában az 1940-es években úgy fedezték fel, hogy ezzel akarták felhizlalni a sertéseket. A kókuszolaj nagyon olcsó volt, így a farmerek azt gondolták, hogy könnyen és olcsón juthatnak hízott malacokhoz. A probléma csak annyi volt, hogy ezek a disznók hirtelen fogyásnak indultak… Kiderült, hogy épp az olcsó kókuszzsír volt a "hibás".

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr73160551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása