Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

Hogyan főzzek a kókuszolajjal?

Most már Ön is elgondolkozott azon, hogy az eddig megszokott olaját, mellyel nap, mint nap főzött lecseréli kókuszolajra? Ha igen, bizonyára Önben is felmerült a kérdés, hogy vajon lehet-e ugyanúgy használni a kókuszolajat az egyes ételek elkészítésekor, mint a már beváltat?

Ezt az olajat sokkal nagyobb hőmérsékleten is használhatjuk, anélkül, hogy attól kellene félnünk, hogy az elkészült étellel transz-zsírokat is viszünk be a szervezetünkbe. Nem oxidálódik igen nagy hőmérsékleten sem, ami a közepes hosszúságú szénláncoknak köszönhető. Vagyis ha kókuszolajjal főzünk, akkor csökkenthetjük az érelmeszesedés és a rák kialakulásának kockázatát.

Ha kókuszolajjal készült ételt fogyasztunk, akkor sokkal táplálóbbá válik még a leghétköznapibb étel is, mert rengeteg azonnal felszívódó energiát tartalmaz. Ezek az ételek azonban nemcsak táplálóbbak, hanem kímélőbbek is lesznek, hiszen a kókuszolaj zsírsavjai nem alakulnak zsírpárnává, emellett a kalóriabevitellel sem kell számolnunk.

Attól sem kell félnünk, hogy ezután a töltött káposzta vagy a lecsó egy plusz kókuszízzel vagy szaggal gazdagodik, így elrontva e csodás ételeket. Válasszuk a finomított változatát az olajnak, ha főzni akarunk vele, hiszen ebben már nincsen semmilyen olyan anyag, melynek íze vagy szaga ronthatná ételeink minőségét.

Viszont érdemes a hidegen sajtolt változatot választani minden más esetben: ha nem gond, ha az egyes süteményeknek nagyszerű kókuszos aromája lesz vagy ha csak nyersen fogyasztanánk egy keveset e csodás kókuszolajból.

Minden ételhez kitűnően használható tehát, a hatás pedig garantált: frissebbek, egészségesebbek, így vidámabbak is leszünk a kókuszolaj használatával.

tonhalkokusz.jpg

Egy recept kókuszolajjal: Lime-os tonhal

Ez a legízletesebb tonhal, amit valaha kóstoltam. Amikor először elkészítettem fagyasztott tonhalból készítettem, ami már egy hete a hűtőben állt, de még így is állíthatom, hogy az volt a legfinomabb, amit addig ettem. És mindössze 20 perc kell az elkészítéséhez.

A felolvasztott tonhal mindkét oldalát erősen dörzsöljük be kókuszolajjal és fűszerekkel. Keverjünk össze egyenlő arányban kókuszkrémet és limelevet (mehet bele a pép is) és nyomogassuk egy villával addig, amíg krémszerű nem lesz az egész. Ezzel a krémmel kenjük meg a tonhal mindkét oldalán jó vastagon. Várjuk még rákeményedik a massza, így jól átveszi a hal az ízeket. Egy öntöttvas serpenyőben melegítsünk fel szűz kókuszolajat, majd rakjuk bele a tonhalat. Általában 2-3 perc oldalanként elég ahhoz, hogy készen legyen. Belülről hagyjuk kicsit rózsaszínesre, mert így a legfinomabb.

Rizzsel tálaljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr83160560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása