Kókuszolaj - Kókuszdió felhasználásnak új formái

Kókuszolaj a természet ajándéka

A kókuszolajról – Mi ez? Milyen típusai vannak?

 A kókuszolajat (Oleum Cocois) a kókuszpálma diójának szárított beléből, a koprából nyerik ki. Amíg a kókuszolaj friss, addig fehéres színű, illata és íze emlékeztet a kókuszéra, igen kellemes aromája van, de ez is, mint a többi lipid képes megavasodni. Ilyenkor csípős lesz az íze és a szaga is elveszti kellemes aromáját. A kókuszolajjal általában vajszerű formában találkozhatunk, hiszen szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota. Olvadáspontja 24 Celsius-fok. Kókuszolajat is többfélét választhatunk a bioboltokban, hiszen a különböző elkészítési módon szerint változik a minősége és az állapota.

Hidegen sajtolt kókuszolajról beszélünk, ha az olaj nem esett át semmilyen finomító folyamaton: nem hőkezelték és az úgynevezett RBD-t (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) sem végezték el rajta. Ez tehát az a változat, mely a kókusz minden egyes pozitív tulajdonságát tartalmazza. Íze és aromája rendkívül intenzív ennek az áttetsző, tiszta folyadéknak.

A szűz kókuszolaj nagyban hasonlít az előző típushoz, hiszen ez sem esett át az RBD folyamatos és ezt is mechanikusan állítják elő. Nem hidrogénezték, viszont hőkezelésen keresztülment, ami némiképp roncsolhatta a szerkezetét. Illata még ennek is igen kellemes, megőrizte a kókusz aromáját, mert a laurinsavat nem vonták ki belőle. Ezt az olajat 55 Celsius-fokon nyerik ki a friss kókuszhúsból, hiszen ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony.

A finomított kókuszolaj, amit már színtelenítettek, szagtalanítottak és egy finomító eljáráson esett át, mely során a laurinsavat is kivonták belőle. Ez a változat sárgás, már nem lehet érezni rajta semmilyen illatot és íze is semleges. Ez az olaj kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is, hiszen ételeink nem kapnak plusz kókuszízt. Azonban a finomítás során sok olyan anyagot veszít el, melyek igen értékesek lennének a szervezetünk számára: a vitaminokat és az aminosavakat is kivonják belőle. Mégis, habár ez a legértéktelenebb változat, sokkal értékesebb, mint bármelyik más telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, így érdemes iolíva- vagy napraforgóolajunkat kókuszolajra cserélni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr723160538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása